torsdag 5 mars 2009

Öhlins, ISR och balsamvinäger.


Öhlins.
Kent Öhlins företag gör världens bästa stötdämpare. Tala med vilken MC nörd som helst i hela världen. "Alla" håller Öhlins som världens bästa leverantör av stötdämpare. Top of the line. Och Öhlins är dessutom svenskt, sysselsätter massor med folk i lilla Upplands Väsby.
Alla proffs kör med Öhlins. Och har du en Öhlinare på din hoj är du på samma nivå som proffsen - nästan - men med en skillnad: Få amatörer med dyra sporthojar vet eller nyttjar möjligheten att Öhlinsstötdäpare är fullt renoveringsbara. Allt för få gör service på dom, och kör runt med en stötdämpare som är lika effektiva som en gammal Koni från 1973.
Öhlins trycker ut runt 120.000 enheter varje år om jag minns rätt. Det borde bli en bra omsättning. Respekt.

ISR.
Acke Risings firma ISR gör världens bästa bromsar. Frästa detaljer i aluminium och ofta flera detaljer i titan, med suveräna prestanda. Öhlins motsvarighet i bromsarnas förtrollande värld heter ISR.
Alla som sett ISR´s handpump (bilden ovan) som är designad för perfekt funktion med en massa listiga lösningar, blir mäkta imponerade. Jag är iallafall sjukt impad av ISRs underverk. Respekt!

Men en sak skiljer dessa båda företag åt.
En marknadsavdelning!

Med rätt marknadsföring hade säkert ISR varit större än Brembo och Tokico i bromsvärlden, lika dominerande som Öhlins är på fjädring.
Kanske inte i produktionsvolym, men de hade varit det självklara valet på de rena race replica modellerna av diverse Superbikes, typ Ducati 1098 S eller tekniskt fulländade BMW HP2 Sport. Hojar som i regel har Öhlinare som standard, men "bara" Brembo guldfärgade ok.

På något vis blir mystiken runt ISR än större just pga litenheten. Tillgängligheten och den personliga kontakten med företaget och personerna på ISR är riktigt skön.
Jag undrar hur ISR hade sett ut om man delat marknadsavdelning med Öhlins?

Då hade kanske kanske Stockholm varit vad Modena är i bilracingvärlden. Ett centra för racing med massor av utveckling. Lite långsökt kanske, men man kan ju alltid drömma.
Jag har läst och sniffat mig till att Acke gillar sina getter, så kanske finns det en koppling till Modena ändå.
I Italienska Modena gör man nämligen en fantastisk balsamvinäger. Och vem vet.
Acke på ISR kanske gör världens bästa getost? I smyg?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant iakttagelse. Har aldrig tänkt på det förut.
MVH Per

Stellan sa...

Marknadsföring är inga enkla grejor. Utan det så kommer man aldrig att bli rik,dessvärre så kostar marknadsföring rätt mycket pengar. Att ha en talang är inte mycket värt om du inte har stålar att göra nåt vettigt av det, jävligt trist men så är det. Många duktiga människor dör utfattiga. It takes money to make money.

Ps,Om jag hade råd med en HP2 Sport hade jag kastat dom sandgjutna Brembogrejorna och monterat ISR innan jag ställde på den.